​​Tinglyste testamenter: Skal mit testamente tinglyses?

Et testamente er et vigtigt dokument, der skal sikre, at ens ønsker omkring arv og formue bliver overholdt efter ens død. Mange tror, at et testamente skal tinglyses før det bliver gyldigt. Dette er en misforståelse, da man slet ikke kan tinglyse et testamente. I denne artikel fortæller vi dig, hvordan dit testamente gøres gyldigt.

Hvad betyder tinglysning?

Tinglysning er en juridisk procedure, der gør det muligt for offentlige myndigheder at registrere og beskytte rettigheder til fast ejendom, køretøjer, ægtepagter og andet. Det er en vigtig betingelse for at sikre, at for eksempel ejendomme er gyldige og lovligt beskyttet. Rettighederne bliver offentliggjort i den såkaldte Tingbog.

Skal mit testamente tinglyses?

Nej, dit testamente skal ikke tinglyses. Da testamenter ikke er fast ejendom, kan de nemlig ikke tinglyses. I stedet skal dit testamente som udgangspunkt underskrives foran en notar. Hermed undgår du eventuel tvivl om underskriftens gyldighed.

Testamente - lav selv eller få fuld rådgivning!

Hvad skal jeg bruge en notar til?

En notar er en person, der er ansat ved domstolene, og deres funktion er at bekræfte gyldigheden af en underskrift.

Dette gøres for at udelukke mistanke om falsk underskrift og bekræfte, at personen, der underskriver, var i stand til at tænke klart på tidspunktet for underskrift.

Det er et krav at bruge en notar, når du underskriver et notartestamente. Dette skyldes, at dokumentet er en ensidig erklæring, hvor testatoren giver visse rettigheder til en anden, uden selv at modtage noget til gengæld.

Hvad er et notartestamente?

Kort fortalt er et notartestamente et testamente, der er underskrevet foran en notar, hvis job er at bekræfte gyldigheden af testamentet.

Denne type testamente anbefales alle borgere at oprette, da det er den sikreste måde at skrive sit testamente ned på og sørge for, at det er gyldigt, når man går bort.

Som nævnt vil testamentet rent juridisk ikke blive tinglyst men registreret i Centralregisteret for Testamenter.

Når du går bort, vil testamentet, derfor automatisk komme frem hos skifteretten og sørge for at din arv og formue fordeles, som du har beskrevet.

Hvordan underskriver jeg mit notartestamente?

Når du har udarbejdet dit testamente, skal du henvende dig til byretten og bestille tid til underskrift. Er du forhindret i at møde op, kan notaren også komme til dig ved nærmere aftale.

Hos notaren skal du medbringe legitimation, to kopier af dit testamente og penge til at betale retsafgiften.

Notaren observerer når du underskriver og daterer testamentet og sørger derefter for, at det bliver opbevaret i Centralregisteret for Testamenter.

Når testamentet er underskrevet, vil notarkontoret give dig en kopi af notartestamentet samt dokumentation på, at det er gyldigt.

Tre fordele ved et notartestamente

Testamenter er et vigtigt juridisk dokument, som kan hjælpe med at sikre, at dine ønsker bliver respekteret når du dør. Her er tre fordele når du har oprettet et testamente:

  1. Dine ønsker bliver respekteret. Når et testamente er underskrevet, kan det ikke ændres eller omgås af andre. Dette giver dig mulighed for at sikre, at dine ønsker bliver respekteret efter din død, da det er gjort gyldigt og bindende.
  2. Det gør det lettere for de efterladte. Når et testamente er lavet, er det lettere for dine efterladte, typisk børn og ægtefælle, at finde ud af, hvad der skal ske med dine ejendele. Dette gør det mere overskueligt for dem at håndtere dine ønsker og afvikle dit bo.
  3. Det giver dig mulighed for at ændre eller tilbagekalde dit testamente. Hvis du ønsker at ændre eller tilføje til dit testamente, kan du oprette et tillæg til det. Ønsker du helt at tilbagekalde det, skal du oprette et nyt testamente, hvor du tilkendegiver, at det skal tilbagekaldes. Både tillægget og det nye testamente skal underskrives foran en notar, før ændringen bliver gyldig.

Læs også: Hvilken type testamente skal jeg vælge?

Hvor meget koster oprettelsen af et testamente?

Omkostningerne på et testamente varierer baseret på, hvem der er involveret i processen. Du kan vælge at skrive dit eget testamente, som ikke vil koste dig noget. Dog risikerer du fejl og mangler i testamentet, så det er en klar anbefaling, at få professionel rådgivning. Dette kan du få via advokatfirmaer, jurister, eller online med en skabelonløsning.

  • Vælger du selv, at lave testamentet, kan du hos jura-docs.dk få det til 595 kr., hvilket er en rigtig god pris sammenlignet med andre steder. Her vælger du selv, hvorvidt du vil oprette dit testamente for ægtefæller, for samlevende eller hvis du er enlig - prisen er den samme. Herefter guides du igennem hele processen.

Opret dit testamente her: Testamente - Enlig eller Testamente - Ægtefæller eller Testamente - Samlever

  • Ønsker du fuld rådgivning gennem hele processen, kan du for 2.495 kr. få det hos jura-docs.dk. Her udarbejder en jurist dit testamente, baseret på dine ønsker og behov.

Få skræddersyet dit testamente med fuld rådgivning

Som sagt skal du underskrive dit testamente foran en notar, før det bliver gyldigt. Her tages et gebyr på 300 kr.

Hvis du har nogen tvivl omkring oprettelse af et testamente, kan vi hjælpe dig med rådgivning, og gøre processen let og hurtig - udfyld kontaktformularen, og vi vender tilbage til dig hurtigst muligt.

Ring på 42 90 13 00 eller skriv til os på [email protected]