Samejekontrakt: Hvad er det, og hvorfor har I brug for en?

En samejekontrakt er et juridisk dokument, der regulerer forholdet mellem to eller flere personer, der ejer en ejendom sammen uden at være gift. Denne kontrakt er afgørende for at sikre, at alle parter er enige om deres rettigheder og forpligtelser, og at der ikke opstår tvister eller uenigheder i fremtiden. 

Hvad er en samejekontrakt?

En samejekontrakt eller samejeoverenskomst er en juridisk aftale mellem to eller flere parter, der ejer en ejendom eller et aktiv sammen. Kontrakten regulerer ejerforholdet og forpligtelserne mellem parterne og sikrer, at der er klare retningslinjer for brugen, vedligeholdelsen og eventuelt salg eller deling af ejendommen eller aktivet.

En samejekontrakt er særligt relevant, når ejendommen eller aktivet ejes af flere parter, der ikke er ægtefæller. Dette kan for eksempel være ugifte samlevende, venner, forretningspartnere eller familiemedlemmer. Aftalen sikrer, at alle parter er enige om, hvordan ejendommen skal styres, herunder ansvaret for udgifter, vedligeholdelse og eventuelle fortjenester eller tab.

En samejekontrakt kan også være nyttig, når parterne ønsker at sikre en klar exit-strategi. Altså hvis én part ønsker at sælge sin andel, eller hvis der opstår uenigheder mellem parterne. Aftalen kan indeholde vilkår for, hvordan ejendommen skal vurderes, hvordan salget skal gennemføres, og hvordan eventuelle uenigheder skal løses.

Læs mere om en samejekontrakt og hvad den skal indeholde her

Hvem skal oprette en samejekontrakt?

Det er meget almindeligt at købe fast ejendom som sameje uden at være gift. Hvis I køber en bolig sammen, bør I overveje at indgå en samejeoverenskomst for at sikre jer selv. En samejeoverenskomst sikrer en sikker og tryg ramme for jeres fælles boliginvestering, da den indeholder rettigheder og vilkår for begge parter.

Det er særligt vigtigt for ugifte samlevende, da der ikke er fastsat regler for, hvordan aktiver deles, når man ikke er gift. En samejeoverenskomst kan hjælpe med at undgå konflikter ved et samlivs ophør.

Hvis I er gift, er det ikke nødvendigt at oprette en samejeoverenskomst. I stedet kan en ægtepagt med særeje være en god idé for at sikre sig ved en eventuel skilsmisse.

Læs om ægtepagt her

Fire grunde til at en samejekontrakt er vigtig

  1. Først og fremmest sikrer en samejekontrakt, at alle parter er enige om de forskellige aspekter af ejendommen, herunder ansvar, forpligtelser og økonomiske forhold. Dette kan minimere risikoen for konflikter og uenigheder i fremtiden.
  2. En samejekontrakt kan også bidrage til at sikre jeres økonomiske interesser. Ved at fastsætte reglerne for brug, vedligeholdelse og eventuelt salg eller deling af ejendommen eller aktivet, kan I undgå at lide økonomiske tab eller opleve uenigheder med de andre parter. Aftalen kan også sikre, at I får jeres andel, hvis der opnås en fortjeneste ved salg eller deling af ejendommen eller aktivet.
  3. Endelig kan en samejekontrakt give jer tryghed og ro i sindet. Ved at have en juridisk bindende aftale på plads, kan I være sikre på, at jeres rettigheder og interesser er beskyttede. I kan undgå eventuelle usikkerheder og tvister mellem jer, da I allerede har fastlagt jeres aftale og regler for samejet.

Hvad koster det at oprette en samejekontrakt?

Hos Jura-Docs tilbyder vi en bekvem og effektiv løsning til at oprette en samejekontrakt. Vi giver jer mulighed for selv at udfylde vores online formular, hvorefter I modtager samejekontrakten og nemt kan underskrive den online.

Prisen for oprettelse af en samejekontrakt online er 249 kr.

Lav jeres samejekontakt online her

Hvis I har behov for mere omfattende rådgivning til oprettelsen af jeres samejekontrakt, står vi til rådighed med ubegrænset rådgivning. På denne måde kan I være sikre på, at der udarbejdes en samejekontrakt, som bedst passer til jeres behov som samlevende.

Prisen for at Jura-Docs opretter jeres samejekontrakt er 2.495 kr.

Lav jeres samejekontrakt med ubegrænset rådgivning fra Jura-docs her

Få professionel vejledning hos Jura-Docs

Har I brug for hjælp til at oprette en samejekontrakt eller har I spørgsmål? Hos Jura-Docs hjælper vi til under hele processen, så I kan få styr på jeres økonomiske situation og beskytte de aktiver, I ønsker.

Kontakt os i dag for at høre mere om, hvordan vi kan hjælpe jer med at oprette en samejekontrakt, eller for at få professionel rådgivning omkring jeres personlige og økonomiske forhold.