Opret testamente med vores trin for trin guide

Leder du efter en guide til at oprette et testamente? Så er du kommet til det rette sted. Læs vores guide og bliv klogere på, hvorfor det er vigtigt at oprette et testamente, og hvordan Jura-Docs kan hjælpe dig med at sikre din fremtid og dine efterladte.

Hvorfor skal jeg oprette et testamente?

Et testamente giver dig mulighed for at have medbestemmelse på fordelingen af din formue. Hvis du ikke opretter et testamente, vil arvelovens bestemmelser træde i kraft. Dette kan betyde, at din formue fordeles på en måde, som du måske ikke ønsker. Ved at oprette et testamente sikrer du altså, at dine ønsker bliver respekteret, når det kommer til fordelingen af din formue. Det er altid en god ide at oprette et testamente, uanset om du har store eller små værdier.

En anden vigtig grund til at oprette et testamente er muligheden for at godtgøre andre end dine nærmeste pårørende. I et testamente kan du eksempelvis bestemme, at en del af din formue skal tilfalde venner, foreninger eller lignende, som du ønsker at støtte. Dette giver dig mulighed for at efterlade en arv til dem, som du føler har betydet noget særligt for dig, uanset om de er familie eller ej.

Læs om de forskellige testamente skabeloner her

Endelig sikrer du ved at oprette et testamente, at din arv ikke går til statskassen, hvis du ikke har arvinger i medfør af til arveloven. Det giver dig mulighed for at bestemme præcis hvem, der skal modtage din formue.

Læs også: Vigtige testamente-regler du skal kende i 2023

Guide til oprettelse af testamente

Her er en kort trin-for-trin guide til at oprette et testamente:

1. Overvej dine ønsker

Inden du begynder at oprette dit testamente, skal du overveje, hvad dine ønsker er. Hvem skal arve dine ejendele, og hvordan skal de fordeles? Du kan også overveje at inkludere velgørende organisationer eller særlige gaver til venner eller familiemedlemmer.

2. Find en juridisk professionel

Det er altid en god idé at få professionel hjælp, når du opretter et testamente. En jurist kan guide dig gennem processen og sikre, at dit testamente er juridisk gyldigt.

3. Opret dit testamente

Sammen med din juridiske professionelle kan du nu oprette dit testamente. Det kan være en simpel skriftlig erklæring, der beskriver dine ønsker, eller en mere detaljeret erklæring med specifikke instruktioner til fordelingen af dine ejendele.

Opret dit testamente hos Jura-Docs her

4. Underskriv dit testamente

For at dit testamente bliver juridisk gyldigt, skal du enten oprette det som et notartestamente eller vidnetestamente. Du kan læse en kort beskrivelse af de to testamenter herunder:

Notartestamentet: Det mest sikre testamente, da det er underskrevet foran en notar og gemt i Centralregistret for Testamenter.

Vidnetestamente: Lig notartestamentet, men gyldiggøres ved underskrifter fra to habile vidner uden personlig interesse i testamentet.

Indbotestamente: Du kan også lave et indbotestamente, som er et tillægstestamente til notar- eller vidnetestamentet. Det giver mulighed for at bestemme arv af genstande med særlig affektionsværdi.

Vores klare anbefaling er at vælge et notartestamente, da det er langt mere sikkert og pålideligt end et vidnetestamente.

5. Opbevar dit testamente sikkert

Det er vigtigt at opbevare dit testamente et sikkert sted, hvor det kan findes efter din død. Her er det igen en fordel hvis du har oprettet et notartestamente, da en kopi vil blive gemt i Centralregistret for Testamenter, og skifteretten automatisk vil få adgang til det efter din død. Hvis du har et vidnetestamente, er det en god idé at informere dine pårørende om, hvor de kan finde det.

Opdatering af dit testamente

Hvis der sker ændringer i dit liv, som kan påvirke fordelingen af dine ejendele, er det vigtigt at du opdaterer eller ændrer dit testamente. Disse ændringer kan være ægteskab, skilsmisse, fødsel af børn eller ændringer i dine økonomiske forhold.

Hvis du ønsker at ændre eller tilbagekalde et testamente, er der forskellige metoder, du kan benytte dig af.

  • Vidnetestamente

En af metoderne er et vidnetestamente. Ved et vidnetestamente skal du have mindst to vidner til stede, når du tilbagekalder eller ændrer dit testamente. Vidnerne skal være over 18 år, have fuld forstand og være i stand til at skrive under på, at ændringen eller tilbagekaldelsen er foretaget af dig frivilligt og uden tvang.

  • Nødtestamente

En anden mulighed er et nødtestamente. Et nødtestamente kan oprettes, hvis du befinder dig i en nødsituation, hvor du er i fare for at miste livet. Du kan oprette nødtestamentet foran to vidner eller i nærvær af en notar. Det er vigtigt at være opmærksom på, at et nødtestamente har en begrænset gyldighedsperiode på tre måneder, medmindre du fortsat er forhindret i at oprette et notar- eller vidnetestamente.

  • Notartestamente

Den tredje mulighed er et notartestamente. Her skal du henvende dig til en notar, og underskrive dit nye testamente. Herefter vil det gamle testamente blive ugyldiggjort.

Uanset hvilken metode du vælger, bør du sikre, at ændringerne eller annulleringen af dit testamente er korrekt dokumenteret og i overensstemmelse med dansk lovgivning. Derfor anbefales det altid at søge professionel juridisk rådgivning, når du ønsker at ændre eller tilbagekalde dit testamente.

Få hjælp fra Jura-Docs til oprettelsen af dit testamente

Har du brug for hjælp til at oprette dit testamente? Så står Jura-Docs står klar til at assistere dig med professionel rådgivning og oprettelse af et juridisk gyldigt testamente. Lad os hjælpe dig med at sikre din arvefølge og beskytte dine nærmeste.

Opret dit testamente her

Du er også velkommen til at ringe til os på 42 90 13 00 eller skrive til os på mail [email protected] for uddybende spørgsmål.