Fremtidsfuldmagt vejledning: Få svar på fem vigtige spørgsmål
Er du bekendt med begrebet fremtidsfuldmagt? Hvis ikke, så er du ikke den eneste. Mange mennesker er ikke klar over, hvad en fremtidsfuldmagt indebærer, og hvor vigtig den kan være i forhold til at sikre ens fremtidige ønsker og behov. Vi giver dig her en vejledning i fremtidsfuldmagt og besvarer fem vigtige spørgsmål, som kan hjælpe dig med at forstå og udnytte denne juridiske mulighed til din fordel.
Alt du skal vide om en fremtidsfuldmagt
Vi har besvaret de fem mest stillede spørgsmål omkring at oprette en fremtidsfuldmagt. Læs med herunder for at få svaret på det vigtigste omkring en fremtidsfuldmagt.
1. Hvad er en fremtidsfuldmagt?
En fremtidsfuldmagt er et juridisk dokument, der giver en person mulighed for at udpege en anden person til at handle og træffe beslutninger på deres vegne, hvis de selv bliver ude af stand til det på grund af fysisk eller psykisk svækkelse.
Fremtidsfuldmagten kan omfatte beslutninger om økonomiske anliggender, sundhedspleje og personlige forhold. Det er vigtigt at søge juridisk rådgivning og få hjælp til at oprette en fremtidsfuldmagt for at sikre, at den er gyldig og opfylder ens individuelle behov og ønsker.
Læs mere om hvad en fremtidsfuldmagt er her
2. Hvem bør oprette en fremtidsfuldmagt?
Alle over 18 år bør overveje at oprette en fremtidsfuldmagt. Da ingen er immune over for sygdom eller ulykker, kan enhver person pludselig befinde sig i en situation, hvor de ikke længere er i stand til at tage vare på sig selv. Det er netop i disse tilfælde, at en fremtidsfuldmagt kan være afgørende.
Ved at oprette en fremtidsfuldmagt sikrer du, at dine ønsker og præferencer bliver respekteret, selvom du ikke længere er i stand til at udtrykke dem selv. Det betyder også, at du undgår at overlade beslutninger om dit liv til det offentlige system, som ikke nødvendigvis tager hensyn til dine ønsker og præferencer.
Læs fem fordele ved at have en fremtidsfuldmagt
3. Hvad koster en fremtidsfuldmagt?
Ved at oprette din fremtidsfuldmagt hos Jura-Docs sparer du ikke kun tid, men også penge.
Lav det selv
Vi tilbyder en konkurrencedygtig pris på kun 249 kr. for oprettelsen af din fremtidsfuldmagt. Efter at have udfyldt vores online formular, modtager du fremtidsfuldmagten direkte i din mail, hvor den er klar til underskrift og tinglysning.
Opret din fremtidsfuldmagt hos Jura-Docs til 249 kr. her
Ubegrænset rådgivning - Vi laver alt
For 699 kr. kan vi også lave hele din fremtidsfuldmagt for dig. Udover ubegrænset rådgivning sikrer du at alt udfyldes korrekt og at fremtidsfuldmagten er gyldig og opfylder dine individuelle behov og ønsker.
Lad Jura-Docs oprette din fremtidsfuldmagt til 699 kr. her
Yderligere udgifter
I forbindelse med oprettelsen af din fremtidsfuldmagt, er der to yderligere udgifter:
- Notargebyr: Udover oprettelsen af din fremtidsfuldmagt skal du også betale et gebyr for tinglysningen, der sker foran en notar. Tinglysning af en fremtidsfuldmagt koster 300 kr.
- Aktivering af fremtidsfuldmagt: Når du som fremtidsfuldmægtig anmoder om at aktivere fremtidsfuldmagten skal du også betale et gebyr på 1.010 kr. til Familieretshuset (2023). Dette gebyr er KUN relevant såfremt den skal aktiveres.
4. Hvordan gøres en fremtidsfuldmagt gyldig?
For at en fremtidsfuldmagt bliver juridisk gyldig, skal den tinglyses og vedkendes foran en notar.
Tinglysningen foretages ved at underskrive fuldmagten med MitID på tinglysning.dk.
Efter tinglysningen skal fremtidsfuldmagten vedkendes foran en notar i din lokale byret. Du kan finde din lokale byret på domstol.dk.
Læs også: 3 ting du skal være opmærksom på inden fremtidsfuldmagten aktiveres
5. Kan man ændre eller tilbagekalde en fremtidsfuldmagt?
En fremtidsfuldmagt kan ændres eller tilbagekaldes, men kun hvis personen, der har oprettet fuldmagten, er i stand til at forstå betydningen heraf og anmoder Familieretshuset om ændringen.
Ændring af fremtidsfuldmagt
Hvis du gerne vil foretage ændringer i din fremtidsfuldmagt, foregår det ved at oprette en ny fuldmagt, som vil erstatte den tidligere oprettede fremtidsfuldmagt.
Ændringen sker ved først at oprette en ny fremtidsfuldmagt på Tinglysning.dk, hvorefter den skal underskrives af en notar for at få ændringen bekræftet og gyldiggjort.
For at ændre fremtidsfuldmagten kræver det selvfølgelig, at du fortsat er ved dine fulde fem.
Tilbagekaldelse af fremtidsfuldmagt
Hvis du ønsker at tilbagekalde din fremtidsfuldmagt, kan det nemt lade sig gøre hvis den endnu ikke er sat i kraft. Det kræver blot, at du som fuldmagtsgiver tilbagekalder den.
Er fuldmagten omvendt sat i kraft, skal du anmode Familieretshuset om at tilbagekalde den. De vil her vurdere din anmodning og godkende den, hvis du er i stand til at forstå betydningen heraf. Du kan kontakte Familieretshuset her og anmode om tilbagekaldelse af din fuldmagt.
Ophør af fremtidsfuldmagt
Nedenfor er der forklaret hvornår en fremtidsfuldmagt ophører:
- Ved død: Hvis den person, der har oprettet fremtidsfuldmagten, går bort, ophører fuldmagten automatisk.
- Værgemål: Hvis den person, der har modtaget fremtidsfuldmagten, kommer under værgemål, vil fuldmagten normalt blive ophævet. Dette skyldes, at værgen nu vil have ansvaret for at tage sig af personens juridiske og økonomiske anliggender.
- Opsigelse: Den person, der har oprettet fremtidsfuldmagten, kan også opsige fuldmagten, hvis han eller hun ønsker det.
- Ugyldighed: En fremtidsfuldmagt kan også ophøre hvis den bliver erklæret ugyldig af en domstol. Dette kan ske, hvis det bliver bevist, at der var fejl eller svig ved oprettelsen af fuldmagten, eller hvis fuldmagten strider imod gældende lovgivning.
Opret din fremtidsfuldmagt hos Jura-Docs
Ønsker du at oprette din fremtidsfuldmagt i dag, kan du gøre det her.
Har du brug for hjælp til oprettelse af fremtidsfuldmagt eller sidder du tilbage med spørgsmål? Så kontakt os på tlf. 42 90 1300 eller mail [email protected].
Vi hjælper dig gennem hele processen!